Ukradnutý obraz s čínskym motívom policajti našli v Partizánskom

22.10.2008 Poprad

Poprad 22. októbra (TASR) - Popradským policajtom sa vďaka spolupráci s kolegami zo Žiliny podarilo nájsť obraz ukradnutý začiatkom leta z bytu na ôsmom poschodí v Poprade.
\"Včerajšieho dňa v Partizánskom v rodinnom dome pri domovej prehliadke bol zaistený obraz, ktorý pochádza s najväčšou pravdepodobnosťou zo zločinu krádeže vlámaním v Poprade, ku ktorému došlo v dobe od 29. júna do 5. júla tohto roka. Ide o obraz s čínskym motívom vojny, ktorý pozostáva zo štyroch paliet. Hodnota obrazu, podľa poškodeného, je od milióna do 1,5 mil. Sk (33.193,92 až 49.790,88 eur), \" informoval dnes riaditeľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Poprade Štefan Pilár.
Riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Prešove František Leško vyzdvihol vzájomnú spoluprácu policajtov. Žilinskí kolegovia veľmi detailne rozpracovali prípad, takže v utorok 21. októbra sa obraz podarilo nájsť.
Hodnota umeleckého diela zatiaľ nie je znalecky dokázaná. Polícia vychádzala zo sumy, ktorú uviedol poškodený. Krajský policajný šéf spresnil, že do krádeže je zainteresovaných viac osôb a obraz bol ponúkaný na predaj. Dodal, že teraz budú nasledovať niektoré procesné, ale aj kriminalisticko-expertízne úkony. Polícia nevylučuje, že sa obráti aj na civilných znalcov čínskeho umenia.
Z bytu na ôsmom poschodí v Poprade zmizli okrem obrazu aj keramické sošky v hodnote od 40.000 Sk (1227,76 eur) do 50.000 Sk 1659,69 eur). O ich osude zatiaľ polícia neinformovala.

Pilár: \"K predmetnému skutku vám môžeme uviesť iba toľko, že včerajšieho dňa boli v Partizánskom v rodinnom dome vykonané domové prehliadky, kde pri domovej prehliadke bol zaistený obraz, ktorý pochádza - s najväčšou pravdepodobnosťou - zo zločinu krádeže vlámaním v Poprade, ku ktorému skutku došlo v dobe od 29.6. do 5.7. tohto roka. Ide o obraz s čínskym motívom vojny, ktorý pozostáva zo štyroch paliet. Hodnota obrazu, podľa poškodeného, činí od milión do 1,5 tis. Sk\".
 

Vyberte región